Zgodovina

Kranjsko plavanje ima eno najstarejših športnih zgodovin v Sloveniji, saj naši začetki segajo v prva leta po drugi svetovni vojni. Tako je leta 1947 skupina kranjskih plavalnih navdušencev ustanovila plavalni klub Udarnik, ki se kasneje preimenuje v Plavalni klub Triglav Kranj. S tem ima kranjski klub eno izmed najdaljših tradicij med plavalnimi klubi v Sloveniji.

 

V pol stoletni zgodovini so klubski plavalci osvojili 2 medalji na svetovnih prvenstvih (Borut in Darjan Petrič) in 15 medalj na evropskih prvenstvih. Poleg izredno odmevne zmage Boruta Petriča na evropskem prvenstvu v Splitu leta 1981 je naslov evropske prvakinje dvakrat osvojila tudi Anja Čarman, leta 2001 v Antwerpnu in leta 2007 v Debrecenu.

 

Zgodovina
Slika: Pred začetkom tekmovanja v Kranju

 

   

1. obdobje v 50. in 60. letih


V tem obdobju so kranjski plavalci že osvajali prve naslove državnih prvakov. Vlado Brinovec je bil tisti, ki je v Kranj prinesel prvi naslov  državnega prvaka. Priplaval si ga je na 1.500 metrov prosto in po tem dobil vzdevek "Torpedo iz Kranja".

 

Prvi ekipni slovenski  naslov so Triglavani osvojili že leta 1956 na prvenstvu, ki so ga organizirali v Kranju. Najzaslužnejši za prodor kranjskega plavanja med tiste, ki so osvajali državne naslove so bili Barbka Koncilja, Vlado Brinovec, Primož Kocmur, Drago Petrič in drugi.

 

Zgodovina
Slika: stoje (Konič, Petrič, Trefalt, Rebolj, Košnik),
čepe (Arnšek, Brinovec, Božič)

 

   

2. obdobje v 70. in 80. letih


Začetek tega obdobja oznanuje kopica dobrih rezultatov in uvrstitev posameznikov, ki je bil predvsem v znamenju žensk, Lidije Švarc,  Rebeke Porenta in Judite Mandeljc. Pravi rezultatski razcvet klub doživi konec 70., ko sta za klub nastopala najboljša slovenska plavalca Borut in Darjan Petrič. Kot vodilna plavalca takratne jugoslovanske reprezentance, sta osvajala številna odličja na svetovnih ter evropskih prvenstvih.

 

Tudi v ekipnem pogledu je bil Triglav Kranj takrat med najboljšimi v nekdanji skupni državi, saj so ekipe in posamezniki posegali po najvišjih mestih. Triglavani so v različnih kategorijah predstavljali steber takratne plavalne reprezentance.

 

clip_image003
Slika: brata Petrič, legendi slovenskega in jugoslovanskega plavanja

 

   

3. obdobje v 21. stoletju


Danes kranjski plavalci nadaljujejo s tradicijo doseganja vrhunskih rezultatov; Anja Čarman, Emil Tahirovič, Marko Milenkovič in Urša Bežan Petrič so bili vsi udeleženci olimpijskih iger. Danes nas na največjih mednarodnih tekmovanjih uspešno zastopa Peter John Stevens.

 

 

 

Na vrh